Friday, April 5, 2019

Despartirea de un Borderline

Toti ne-am mai despartit de cateva ori in viata, dar niciodata nu a trebuit sa trecem prin asa ceva. De unde atata chin in despartirea asta? De unde sentimentul asta de vina sufocanta, ca si cum am fi ucis pe cineva, cand de fapt noi doar am incercat sa ne punem la adapost de chinul si teroarea induse de partener? De unde rusinea asta coplesitoare, de parca am fi ultima taratoare de pe fata pamantului si am vrea sa ne ascundem intr-o vagauna sub pamant? De unde atata durere si confuzie?
Acestea sunt intrebarile, pe care, confuzi si epuizati, ni le punem in urma ACELEI despartiri. Mai mult, facem greseala sa credem ca dat fiind intensitatea acestor emotii si efectul lor devastator, probabil ca inseamna ca il iubim foarte mult pe partener, ca a fost alesul/aleasa si ca viata fara el/ea(voi folosi alternativ pronumele, pentru ca Borderline afecteaza ambele sexe) va fi iadul pe pamant. Poate ar trebui sa il sunam? Si sa incepem din nou cosmarul?!?

Realitatea insa e departe de aceste asumptii ale noastre. Emotiile pe care le simtim nu sunt noi, sunt chiar foarte vechi si le cunoastem din copilarie. Le-am mai simtit, in relatie cu primele figuri semnificative din viata noastra, artizanii modului nostru de a simti iubirea din prezent, parintii. Ce au atat de special partenerii din prezent este pur si simplu faptul ca modul lor disfunctional de a relationa , capatat tot in urma unui stil parental defect, activeaza, ca un intrerupator, exact acele emotii vechi ale noastre. In felul asta ne trezim ca suntem iar copiii vulnerabili si confuzi de odinioara, coplesiti de ceea ce simteam. Ca sa ne vindecam, e necesar sa accesam acele emotii din trecut, sa intelegem ce le cauza si sa le acceptam ca parte a trecutului nostru. O reactie fireasca cand le descoperim este cea de furie: de ce am ramas cu scheletele astea in dulap? Nu ma puteam maturiza si eu si sa le depasesc? Ce problema am de sunt cramponata in chestiile astea primitive de cand eram un copil prost? De ce ma fac sa devin inlantuita de un "nebun" in prezent? Dar furia nu o sa ne ajute sa le vindecam, furia si respingerea lor o sa le mentina vii si o sa interfereze in continuare cu viata noastra. Trebuie sa avem compasiune fata de acel copil confuz si speriat sau coplesit din trecut, sa il intelegem, sa il acceptam si atunci rana (poate) se va vindeca.

Si acum un exemplu concret. Cand eram copil, o figura semnificativa din copilaria mea avea obiceiul sa ma faca sa ma simt vinovata pentru diverse lucruri.Daca nu actionam asa cum isi dorea, rezulta ca sunt un copil rau, nerecunoscator si plasa asupra mea o greutate existentiala care ma depasea: Vina. Aceasta vina era aproape vie, palpabila. O simteam ca pe o greutate imensa care ma paraliza. Ea putea fi invinsa numai dezicandu-ma de comportamentul nedorit, cerandu-mi iertare si primind apoi iertarea. Cand primeam iertarea, Vina se disipa ca prin farmec, eu traind astfel cu ideea ca acea persoana semnificativa are puteri uriase asupra mea: ea, doar ea ma poate face sa ma simt bine din nou. Puterea de a ma face sa ma simt bine nu mai imi apartinea mie, ci unei alte persoane. Mi se intampla uneori sa gresesc in mod repetat. De fiecare data fugeam sa primesc iertarea. Ea imi era acordata, de fiecare data. Nu eram niciodata lasata sa infrunt consecintele greselii mele. Cineva "atotputernic" repara greseala, ma ierta si imi sugera ca mi s-a facut o mare favoare fiind iertata din nou, pentru care eu eram profund recunoscatoare. Stiam ca sunt rea si vinovata si eram recunoscatoare ca cineva atotputernic este marinimos, ma iarta si ma absolva de greseli.

Chiar cand parintele are cele mai bune intentii, obiceiul de a ierta orice (cuplat sau nu cu discursul de inducere a vinei)este un obicei egoist: el nu ajuta copilul, ci ajuta parintele. Ajuta parintele sa se simta generos, insa nu il invata pe copil sa faca fata consecintelor actiunilor sale. Una este acceptarea neconditionata, care este benefica si alta este iertarea neconditionata, absenta limitelor sanatoase si preluarea tuturor problemelor copilului, care este din start disfunctionala si nu ii face copilului niciun serviciu.

Revenind la copilaria mea, mi se sugera de asemenea ca daca sunt "rea", devin nedemna de iubirea si grija care mi se poarta, iar nesupunerea mea este un sacrilegiu la adresa lor. Ma ma miscam intr-un spatiu foarte strans, ca o inchisoare. "Esti cum spun eu sau esti rea si vinovata". Aveam aripile taiate. Toata aceasta manipulare emotionala era foarte subtila. Nu mi se interzicea sa fac lucruri, ci sa fiu. Nu puteam fi independenta, nu puteam sa invat sa fiu autonoma, nu puteam sa cresc mare. Aceste lucruri firesti erau un atentat la imaginea si pozitia persoanei semnificative. Modul in care figura semnificativa gestiona iubirea si iertarea in viata mea de copil lasa sa se intrevada trei idei de baza, care se transpun intr-un anume fel in viata mea adulta. Ele erau:
1. Fara iubirea mea, esti nimic. In viata adulta aceasta idee a devenit: iubirea e totul. Fara ea esti nimic. Fara aprecierea altora esti nimic.
2. Daca nu esti cum spun eu, nu meriti iubirea mea.
In viata adulta: iubirea e conditionata. Trebuie sa renunti la dorintele tale ca sa mentii iubirea.
3. Desi gresesti in repetate randuri, eu iti fac o mare favoare ca continui sa te iubesc. In viata adulta: trebuie sa fii recunoscator pentru ca esti iubit.

Cand am incercat sa ma despart prima oara de un Borderline, am observat cu groaza si stupoare ca nu pot. Mai terminasem relatii si inainte, dar nu avusesem nicio problema in a le pune capat. De data asta, imediat cum incheiam, ma simteam ingrozitor de vinovata, rusinata si eram incet asediata de o nevoie dureroasa de a repara lucrurile si a reinnoda relatia. Gandul asta pe de alta parte, ma umplea de furie si revolta. De ce ar vrea o parte din mine sa imi boicoteze alegerea si sa ma impinga din nou spre suferinta? Inauntrul meu se purta un razboi care ma extenua. Ce era diferit fata de celelalte despartiri? In primul rand, ceilalti nu ma invinuisera. Poate au fost suparati, poate mi-au reprosat lucruri, dar nu m-au invinuit. Borderline a plasat imediat toata vina asupra mea. M-a numit ultimul om, o scursura pe fata pamantului, care ii distruge viata. Ironia era ca eu ma desparteam ca sa ma protejez de haosul si agresiunile lui.  Am inteles ca el reactiona asa deoarece in acele momente nu mai era in realitatea prezenta, ci intr-o realitate interioara, in care eu eram un parinte sau alta figura semnificativa care l-a ranit. Am atins subiectul in articolul Nu te mai iubesc sau tortura Borderline. Pe langa invinovatire, Borderline incerca sa ma recucereasca. O chestie paradoxala, de genul :"esti ingrozitoare, dar tot te vreau", care ma induiosa in mod inexplicabil.  Daca rezistam, atacurile continuau. Dupa ce aceste actiuni se repetau de cateva ori, venea lovitura de gratie din partea Borderline-ului: spunea ca s-a saturat sa ma ierte pentru indrazneala de a ma distanta de el si isi retrage afectiunea. Atunci, invariabil, eu cedam si il cautam. Emotia suscitata de atacul lui era prea mult de suportat pentru mine. Ce se intampla de fapt? Eu retraiam un scenariu asemanator cu cel din copilarie. "Greseam" afirmandu-mi independenta, eram invinuita, apoi " iertata" in  mod repetat si cum nu renuntam la pozitia mea, eram blamata si pierdeam iubirea. Simteam vina si recunostinta ca in ciuda faptului ca sunt ":rea", inca mi se acorda iubirea. Ma inselam groaznic. Borderline-ul nu ma iubea, in adevaratul sens al cuvantului. Nu te porti asa cu un om pe care il iubesti. Borderline-ului nu ii pasa de ce simteam eu, el voia sa cedez si sa ii fac pe plac, indiferent cum ma facea asta sa ma simt. Cele trei  idei disfunctionale din copilarie se activau in aceste momente:"fara iubirea lui sunt nimic. (Fericirea mea e in mainile lui). Mi-a facut o faavore ca m-a iubit. Trebuie sa renunt la independenta mea ca sa nu pierd iubirea lui".

Si iata cum, reuseam sa ajung, adult fiind, manipulata emotional, exact ca un copil, de catre o persoana cu o tulburare de personalitate care actiona si ea, la randul ei, manata de un pattern distrugator.

Sa ii port de mila Borderline-ului pentru ca e si el o victima? Nu. Borderline-ul face rau. Constient sau nu, are sansa sa se schimbe, cautand ajutor. Si noi suntem influentati de fantome din trecut, dar nu facem rau altor persoane, in afara de noi insine.

Este greu sa accesam emotiile copilariei ca sa intelegem reactiile din prezent? Da. Ajuta sa le accesam? Da, dar nu este suficient. O sa incetam sa mai fim influentati in ele odata ce le acceptam si ne iertam? Sper ca da, insa nu pot spune cu siguranta da. Ne va ajuta sa nu mai orbecaim in confuzie si durere, dar ne va face imuni la durerea provocata de Borderline? S-ar putea sa nu devenim niciodata imuni,  iar conditionarea din copilarie si jocul de-a Demiurgul al unui parinte inconstient, sa ne urmareasca toata viata.

15 comments:

  1. Am impresia ca nu voi trece niciodata de pragul asta de durere si disperare. Ma urasc pentru ca nu sunt in stare sa imi respect promisiunea de No contact cu el. El incearca in permnanenta sa dea de mine si desi am blocat contactul lui, gaseste mereu noi modalitati de contact, un alt numar etc. Imi spun ca nu o sa ii mai raspuns insa atunci in momentul ala nu am pot abtine. Parca am o speranta ca totusi pot sa il conving sa ceara ajutor... Dar flow-ul conversatiei e mereu acelasi... Ieri m-am comportat si eu ca un om bonlav. Am stat ore in sir vb cu un psihopat ( ma doare sa zic asta dar am ajuns sa cred ca asta e avand in vedere pornirile ) si parca tot speram sa inteleaga gravitatea actelor sale. Singurul lucru schimbat in discursul lui "pe langa eterna vina si mi-e dor de tine atat de mult, esti singura care a avut rabdare si m-a inteles cu adevarat" a fost faptul ca a zis "cu tine alaturi mi-at fi mai usor sa cer ajutor" Dar sunt constienta ca asta e doar un santaj emotional. Penultima data cand m-a contactat si inclusive acum am ajuns si eu sa raspund agresiv, nu mai puteam.L-am rugat sa ma lase in pace daca chiar I-a pasat vreodata sa inteleaga ca de asta am nevoie. M-am simtit bineinteles vinovata pentru ca am fost agresiva.

    Mi-a zis la un moment dat ca nu are timp de pierdut cu a cere ajutor profesionist ca vrea sa isi traiasca viata, ca stie ca are probleme dar ca are incredere in puterea lui si stie ca se poate schimba. Mi-e atat de greu sa cred ca ei nu sunt capabili de sentimente de iubire? Oare chiar tot ce a aratat e o minciuna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu te invinovati pentru ca ai incalcat regula No contact. Si eu am facut-o de atatea ori. Cred ca cel mai rau in povestea asta e ca ca suntem atat de necrutatori cu noi. Si eu sunt intr-o situatie situatie foarte grea acum. Si pe langa ca mi-e greu oricum, ma pedepsesc si ma detest singura pentru diverse lucruri. Atata timp cat lucram impotriva noastra, vom fi intr-o situatie no win.

      Delete
  2. Este foarte greu de spus. Cred ca niciun psiholog/psihiatru/psihoterapeut nu stie raspunsul la intrebarea:"oare ei iubesc?". In niciun caz nu sunt capabili de o iubire sanatoasa, normala. Sunt partenerii lor, cei care se indragostesc de ei si le suporta haosul, capabili de iubirea sanatoasa? Poate au fost, la un moment dat, dar acum au si ei sistemul hacuit , "hijacked"si raspund emotional la stimuli care n-ar trebui sa ii afecteze si nu fug la semnele ca ca ceva e f in neregula. Revenind la ei, borderline, nu stiu sa iubeasca normal si sanatos. Ei simt iubire, dar e mai mult o clona a iubirii, una defecta. Unii pot simti insa numai nevoie egoista de sprijin si aceea o numesc ei iubire. In cazul asta suntem doar carje emotionale.

    ReplyDelete
  3. Crezi oare ca a scrie tot ce simt si a ii trimite in ultim mesaj m-at putea ajuta intr-un fel pe mine sau pe el? Am raspuns cand m-a contactat insa in momentul ala sunt intr-un foc... as vrea sa ii zic tot ce simt da rnu vreau sa continui contactul cu el. Dar simt ca as vrea sa ii scriu, sa ii trimit si atat. Simt nevoia sa ma eliberez. Oare chiar at putea fi o eliberare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, o poti face pentru tine, dar putin probabil ca el va intelege ce simti tu. Doar un om sanatos psihic poate sa inteleaga si sa interpreteze corect.

      Delete
    2. Creatza, trec prin aceleasi stari ca si tine, as vrea sa-i scriu si sa ma descarc, dar totodata sunt constient ca nu o sa o atinga nimic din ce-i voi scrie si nu o fac. tu cum ai procedat?

      Delete
    3. Din nefericire eu nu sunt intr-o situatie buna acum. Nu doar ca I-am scris ce simt dar am cedat la contactul lui repetat. Chiar credeam ca rezist...insa dupa ultimul lui cantact nu l-am mai blocat si vorbim..... Ma detest pentru asta pentru ca desi nu are accese de furie se vede clar ca nu percepe realitea. Este in acelasi cerc vicios al " mi-e atat de dor de tine, am nevoie de tine etc" dar in acelasi timp acuzandu-ma ca sunt ostila. Nu stiu cum sa ies din vacarmul asta emotional si sunt extraordinar de slaba. E ca in drog si am ajuns sa cred ca am si eu niste probleme pentru ca nu e normal sa fac ce fac acum, sa am un contact cu el. Clar ca depinde mult de detalii si context la fiecare insa ... nu e normal si imi fac mai mult rau. Nu stiu ce sa mai fac.

      Referitor la ce I-am scris nu a raspund decat vag si deloc la subiect spunand ca ii e dor de mine. Stiam ca asa va fi ..

      Delete
  4. Sunt in acel moment in care ma consider pe mine fara speranta mai rau decat pe el. Dupa ce am decis sa ii scriu ce simt am fost extraordinar de slaba si nu am mai inrerupt contactul cu el. Nu l-am mai blocat. Am acceptat sa vb. Am permis inclusiv sa imi strice vacanta pentru ca orice contact cu el nu ma alsa sa ma bcuur pe deplin de ceva care e era daor pentru mine.
    Nu a mai avut momente violente si psihotice ca pana acum insa a avut acele splitting moments care mi-au adus aminte de cine este si m-au facut sa sufar si mai mult pentru prostia de a relua un contact cu el. Acum este prima data cand a acceptat (nu stiu pentru cat timp ) nevoia mea de spatiu... I-am zis sa nu ma mai contacteze deloc absolut deloc, am nevoie sa respire sa fiu lasata in pace. Dupa argumente si discutii de genul " de ce vrei sa ma pedepesti" iar eu expicandu-i ca nu totul este despre el ca nevoia mea de a fi lasata singura e pentru mine nu cu scopul de a-l pedepsi pe el, dupa astfel de discutii si explicatii intr-un final a acceptat si chiar nu m-a contactat desi pana la acel moment era foarte pushy. E pentru prima data cand simt ca intradevar imi respcta limitele, absolut pentru prima data ....insa nu stiu ce sa cred

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. bună! trec prin ceva foarte asemănător in prezent și povestea ta e foarte interesantă. ai putea face un update?

    ReplyDelete
  7. Buna. Am citit tot ce ai scris si sunt socata. Traiesc aceeasi poveste. aproape identic. Ma regasesc atat de mult de parca eu as fi povestit. Sunt la a nu mai stiu cata despartire. Cu aceleasi certuri si aceleasi invinuiri. M am imbolnavit atat fizic cat si psihic. Sunt in momentul in care incerc din rasputeri sa fiu puternica sa pot scapa de acest monstru emotional. Rationez cat de mult gresesc, cat rau imi face cat de mult ma manipuleaza si ma terorizeaza psihic si nunumai, si nst dc mereu il iert si sper si ma las pacalita. Sper sa am puterea sa nu cedez. Si eu am blocat contactele dar ma cauta prin prieteni. Lupt cu mine sa nu i scriu desi e ffff greu, dar tb sa am puerea si curajul sa tai raul de la radacina. La tine cum mai e? Sper ca ai scapat de nebun. M a ajutat enorm ceea ce ai scris, sa vad ca nu sunt singura care trece prin asa ceva, ca modul de a actiona este identic. Traiesc o teroare si mi doresc sa scap. Vreau sa mi scarba de el pt ca asta merita. Nu vreau sa l urasc. Nu vreau sa ma incarc cu ura. Vreau sa mi traca iubirea asta bolnava care ma chinuie si nu stiu cum :(. Sapt viitoare am programare la psihoterapeut. Sper sa ma ajute.

    ReplyDelete
  8. Foarte interesant. Multumesc! Ideea este ca am o fetita cu un tip cu aceasta afectiune si este un stres maxim faptul ca pastram legatura, iar regulile de vizita, etc le face dupa placul lui, nu dupa nevoile copilului. Ne-am despartit cand fetita avea 2 luni, acum are 1 an si 8 luni si el vine destul de rar, cam la o luna. La ce citesc aici cred ca e bine sa vina rar, problema este ca fetita il striga si simte lipsa lui. Cum sa abordez situatia? multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este mai bine ca vine rar. Se poate sa fie mai greu acum, insa mai tarziu, cand fetita va mai creste, cred ca va fi in avantajul ei. Nu stiu daca ar fi capabil sa se responsabilizeze ca tata fara sa readuca in viata voastra haosul Borderline.

      Delete
  9. Multumesc! Cat vine de rar si mereu provoaca haos ..lucrez mult cu mine sa pot sa gestionez si sa nu devin un vulcan. E o lupta in mine in a fi prezent in viata fiicei si in acelasi timp a ne respecta.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete