Friday, March 6, 2020

In atentia mamelor de adulti cu tulburari de personalitate: nu gresiti din nou, incercand sa reparati trecutul!


Acest articol se adreseaza mamelor de adulti cu tulburari de personalitate precum Borderline sau tulburare narcisica. Este foarte posibil ca nici sa nu stiti ca fiul sau fiica voastra sufera de aceste tulburari. Dar cu siguranta stiti ca ceva este in neregula cu el/ea. Voi folosi mai departe genul masculin cand ma voi referi la copilul vostru adult, dar poate fi, in egala masura vorba de fiul sau de fiica voastra. Asa cum veti citi in cuprinsul articolului, intentia mea nu este sa va acuz. Ati avut propriile dificultati, propria istorie trista din copilarie sau pur simplu nu ati constientizat consecintele unor actiuni de acum mult timp. Nu ne putem intoarce in timp. Dar putem descifra trecutul si sa folosim ce am invatat ca sa schimbam ceva acum. Intentia si rugamintea mea este sa constientizati impactul pe care actiunile voastre il pot avea in prezent.

Stiti ca ceva este in neregula cu fiul vostru, chiar daca nu a primit unul din diagnosticele de mai sus. Stiti ca nu a avut parte de cea mai fericita copilarie si stiti, desi nu vreti mereu sa va ganditi la asta, ca e si din vina voastra. Si mai stiti ca de-a lungul vietii sale de adult, a avut mereu anumite probleme, poate cu legea, poate la serviciu (adica la toate serviciile pe care le-a avut vreodata), poate, de fapt sigur, in toate relatiile romantice pe care le-a dezvoltat. Stiu ca e mai comod si va face sa va simtiti mai in siguranta sa va spuneti aceeasi poveste: “copilul meu e normal, dar a avut ghinion...in ziua de azi, angajatorii sunt rai, colegii sunt egoisti, femeile sunt interesate, legile sunt nedrepte”. Dar, in adancul sufletului, stiti ca de fapt, ceva in personalitatea fiului vostru, nu se incheaga intr-un mod armonios. E mai impulsiv, mai vulcanic, mai necumpatat, pare a nu intelege exact cum functioneaza lumea, pare a nu se adapta normal la viata de zi cu zi si la complexitatea de provocari pe care viata le pune tuturor. Ceva pare in neregula cu el. Nu se poate sa se certe chiar cu toti angajatorii, nu-i asa? Nu se poate ca la orice serviciu avut, cineva sa aiba ceva cu el. E greu de crezut ca are atatea amenzi doar asa, dintr-o neintelegere. Nu se poate ca toate partenerele romantice sa fie asa rau intentionate incat sa piarda 5,6,7,8 ani din viata lor cu fiul vostru numai ca sa il chinuiasca.

Dar sa incepem cu inceputul. Totul porneste din copilarie. Oricat am vrea sa credem ca aceasta perioada din viata copiilor nostri nu e asa importanta si adultul poate depasi cu vointa si ambitie, neajunsurile copilariei, din pacate, nu e asa. Copilaria este cruciala pentru adultul de maine. Daca copilul este neglijat, respins, ignorat, nu neaparat abuzat(desi atunci cu atat mai mult), ci doar neglijat, neascultat, nevalidat, acest copil va ajunge un adult cu tare emotionale, cu probleme relationale, un adult care sufera si care produce enorm de multa suferinta unor persoane din viata lor.  Aceste persoane sunt partenerii lor romantici, care, efectiv, vor plati pentru greselile cu voie si fara voie ale parintilor acestor adulti probematici. Cu alte cuvinte, daca voi, mamelor, din naivitate ,nestiinta sau avand propria voastra poveste trista din copilarie, ati gresit in cresterea lor, cei care vor plati pretul vor fi viitorii parteneri romantici ai fiilor vostri, pe care fiii vostri o sa proiecteze toate neimplinirile pe care le-au simtit ei in copilaria lor. Iubitele si sotiile lor vor fi cele care vor incasa toate frustrarile si neimplinirile fiilor vostri. Daca s-au simtit neglijati sau neascultati in copilarie, pe ele isi vor varsa acum amarul, fara ca partenerele sa faca efectiv ceva care sa justifice reactiile lor disproportionate.
Vreau sa subliniez faptul ca nu va acuz. Multe mame nu fac decat sa incerce sa se descurce in situatii dificile de viata cu resursele limitate pe care le au si purtand ca o povara propria lor poveste trista din copilarie. Unele mame nu pot pur si simplu mai mult. Altele sunt la randul lor purtatoare de tulburari de personalitate. Altele se gasesc in relatii cu abuzatori, care le abuzeaza si pe ele si pe copii si care cred ca tacand si facandu-se ca nu vad ce le fac sotii, lor si copiilor, or sa se puna la adapost si pe ele si pe copii. Ce greseala! In astfel de situatii cel mai bine pentru copil este ca mamele sa se desprinda imediat de relatia abuziva si sa isi scoata copilul din situatia de abuz, altfel modelul disfunctional din familie se va transmite mai departe ca un virus, infectand noi si noi generatii de copii.

Cert este ca ceva ati gresit in ceea ce ii priveste pe copiii vostri, repet, nu neaparat din vina voastra. Dar este momentul sa recunoasteti fata de voi insiva ca da, ati gresit. Poate ca nu ati petrecut suficient de mult timp cu ei, poate ca i-ati neglijat la varste critice cum ar fi perioada dintre 6 luni si 2 ani, cand se pun bazele atasamentului viitorului adult, poate ca le permiteati partenerilor vostri sa ii umileasca si sa ii insulte cand erau la varsta cand se formeaza stima de sine, poate ati vrut sa ii transformati in tot ce nu ati fost voi, fara sa le respectati individualitatea, poate nu i-ati ascultat, nu i-ati validat, nu i-ati incurajat, poate i-ati respins, poate i-ati manipulat sau v-ati jucat cu mintile lor. Ceva ati gresit.

Iar acum, ca sunt adulti si ca va loviti constant de probleme in ceea ce ii priveste, ca ii vedeti nefericiti in relatii si in viata profesionala, acum gresiti din nou. Cum? Hiperprotejandu-i. Trecandu-le cu vederea erorile flagrante. Consolandu-i si dandu-le dreptate cand este evident ca nu au. Cu alte cuvinte, voi incercati acum sa reparati ce ati gresit cand ei erau mici, facand tot ce nu ati facut atunci, insa exact acum este cel mai prost moment sa faceti asta. Acum, ca au crescut cu aceste persobnalitati disfunctionale, acum nu este momentul sa ii cocolositi, sa fiti indulgente, dimpotriva. Este momentul sa fiti un stalp al realitatii pentu ei. Puteti si trebuie sa fiti empatice cu suferinta lor, dar stabiliti limite sanatoase! Ajutati-I sa vada cum si de ce gresesc. Ajutati-I sa invete sa respecte limitele altora. Prezentati-le un punct de vedere real, matur, ponderat.
Stiu ca e usor sa cadeti in greseala de a le suporta orice. Am cazut si eu in aceasta greseala de atatea ori cand am fost in relatie cu oameni cu Borderline sau tulburare narcisica. Cand el venea sa imi spuna cum le-a gresit unul si altul si cum e de vina societatea pentru esecurile lui, ma trezeam inganandu-I aprobator si plangandu-ma odata cu el de rautatea lumii din jur, doar pentru ca voiam liniste si aprobare din partea lui. Voiam sa il aprob ca sa fiu aprobata. Voiam sa ma considere aliata lui. Sa ma aprecieze, sa nu ma desconsidere. Aveam propriile mele probleme si eram codependenta, un termen greu de inteles de publicul larg, dar care inseamna exact asta: sa fi dependent de aprobarea unei personalitati dificile, pe care o sustii cand e evident ca greseste si careia, fara sa realizezi, ii intretii viciile si problemele, ba chiar bunastarea ta ajunge sa depinda de statutul asta al tau  de salvator si tutore al lui.
Unele mame se mint ca daca incearca sa fie mai critice cu fiii lor, acestia vor cadea mai rau in diverse vicii si comportamente autodistructive. Altora le e teama ca fiii lor le vor indeparta din vietile lor si nu ar suporta asta. Dar nu se gandesc cat de mult rau le fac de fapt, aprobandu-le si inlesnindu-le pana la urma comportamentul disfunctional. Le rapesc practice sansa la vindecare, sansa la fericire, la o viata normala. Si nu se gandesc chiar nicio clipa la victimele colaterale: la partenerele fiilor lor si la copiii lor, nepotii lor. Sotiile si prietenele fiilor lor sunt considerate, in momentul in care se produce rupturi sau si inainte daca exista situatii conflictuale, drept malitioase, razbunatoare, rau-voitoare. Pentru ca asta le spun fiii si mamele considera ca trebuie sa fie de partea lor orbeste, pentru toate motivele expuse mai sus. Mamele simt nevoia sa fie pentru fiii lor tot ce nu au putut fi cand ei erau copii. Problema este ca  fiii lor nu mai sunt copii! Nu mai sunt niste copii neajutorati si inocenti. Sunt adulti in toata firea, care devasteaza suflete si vieti. Acum este momentul, mamelor, sa vedeti lucrurile asa cum sunt si sa ii ajutati cu adevarat: mentineti-va o privire obiectiva asupra situatiei, fiti alaturi de ei dar cu un sfat critic daca e nevoie, impulsionati-i sa mearga la terapie. Ajutati-i sa isi normalizeze vietile, fiindca incurajandu-le invaliditatea (tulburarea de personalitate) ii condamnati la suferinta eterna, oricat de apocaliptic suna. Si inca un sfat: fiti empatice cu partenerele lor. Ele sunt de cele mai multe ori victime ale abuzului emotional, carora le-a fost teribil de greu sa se elibereze din temnita abuzului, care cel mai probabil s-au izolat de reteaua de suport, prieteni, rude si care chiar au nevoie cu disperare sa fie crezute si intelese. Iar in final, dar poate cel mai important, nu uitati de nepoti. Nu inchideti ochii cand ii vedeti expusi la aceleasi stari conflictuale si la acelasi mod disfunctional de a trai viata. Pentru ca ei vor duce povestea mai departe.




Precizare: Acest articol se adreseaza mamelor, deoarece ele au tendinta de a cadea in codependenta (acceptarea si incurajarea chiar fara intentie a unui comportament disfunctional al fiului/fiicei) cand copiii lor adulti sufera de tulburari de personalitate. Insa, in ceea ce priveste greselile comise de parinti in copilarie, acestea pot apartine in aceeasi masura si TATILOR, cu consecinte profund negative.



No comments:

Post a Comment